Снимка Булфото, архивЕксперт и бивш социален министър дадоха интересни мнения по

...
Снимка Булфото, архивЕксперт и бивш социален министър дадоха интересни мнения по
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Няма как да бъдат актуализирани пенсиите на всички пенсионери

Снимка Булфото, списък

Експерт и бивш обществен министър дадоха забавни отзиви по широко обсъжданата тематика за пенсиите в България. 

Актуализацията на бюджета планува нарастване на пенсиите от 1 октомври. Откога и за кого това ще бъде допустимо и по какъв начин ще се отрази преизчислението на пенсиите в бюджета. 

Според Щерьо Ножаров, стопански консултант в Българска стопанска камара, акцентът за корекцията на бюджета е в подготовката на страната за възможна следваща Коронавирус вълна. Той посочи пред Българска национална телевизия, че става дума за актуализация на бюджета, а не за нов бюджет.

По думите му казусът е в това, че без да бъдат избрани макроикономическите параметри на осигурителните вноски и оптималния застрахователен приход няма по какъв начин да се пристъпи към фундаментална пенсионна промяна.

" Макроикономическият проблем е, че предложенията изискват в допълнение финансиране ", добави още Ножаров.

Той разяснява, че настоящето предложение на държавното управление свива недостига, само че не го отстранява.

" Разговорът е и политически, и експертен. Той се води и в двете среди, защото има няколко разнообразни метода и в годините са прилагани няколко разнообразни метода ", съобщи Ножаров.

Според Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и обществен съвет, методът с преизчисляването на пенсиите с осигурителният приход е по-правилен и по-справедлив.

" Това волунтаристично повдигане на минимална пенсия докара до доста съществени диспропорции в пенсионния модел и всичко това задълбочи точно тази неравнопоставеност сред хората, които са се осигурявали на на действителен застрахователен приход и тези, които се обезпечават на минимална работна заплата ", разяснява Шулева.

Тя изясни, че няма по какъв начин да бъдат обновени пенсиите на всички пенсионери, защото тези, които са пенсионирани при настоящия застрахователен приход не е разумно да получат нарастване с новото преизчисление, защото техните пенсии са съответни на осигурителния приход, на който са се пенсионирали.

" Много мъчно ще се преживее този потрес, в случай че 10 и повече години пенсиите не са вярно обновени, в случай че внезапно се направи актуализация към 2019 година да вземем за пример. Това ще бъде доста огромен потрес за бюджета. Лично считам, че пенсиите би трябвало да бъдат обновени с осигурителния приход, само че това нарастване да се разпредели в две или три години ", сподели още Шулева, която е някогашен обществен министър и вицепремиер, написа Novini.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР